Heti cikkajánló 13.

  

Kedves Hallgatók!

Újabb olvasnivalókra hívom föl a figyelmeteket:

 

 

 

 

LELKIPÁSZTOR  97. évf. 2022/2


   Evangélikus teológiai szakfolyóirat     Figyelő – Előadás

 

 

 

 

Réz-Nagy Zoltán: A gyengeségben megmutatkozó erő Ebed Jahveh szolgálatában

/Bibliatanulmány Ézs. 42:3-6. alapján/

(Elhangzott a Nyugati /Dunántúli/ Evangélikus Egyházkerület munkaévkezdő konferenciáján 2021. augusztus 24-én.)

 


 

 

 

A szerző bemutatja  az új fordítású Bibliában megjelent szakaszt, illetve a Sefaria.org oldalról az angol nyelvű változat nyers fordítását.

A megtört nádnak a képe megtalálható ibn Ezránál: „Nem töri össze a nádszálat.” Átvitt értelemben: Nem fog erőszakkal cselekedni.

A Talmudban a Messiás dicséretére szolgál: „A megzúzott nádszálat nem töri össze.”

Negatív jelentésben: „Most pedig íme, ezen összezúzott nádszál botjára bízod magad’:” (2 Kir.18:21) Egyiptomot becsmérlően mutatja be.

Alexander Stölzle alaposan ábrázolja a két képet. A nádszálnak egy nap el kell törnie, vízbe kell esnie, el kell rothadnia. Többrétegű emlékeket ébreszt: a boldog szabadságot vagy a védtelen elhagyatottságot.

A másik kép más érzéseket idéz: Aki gyertyát gyújt, pihenni akar, időt szánni magára és másokra. Nem vagyunk egyedül. A gyertyafény azonban sebezhető dolog. A mécses olaja kifogy előbb-utóbb. (Ld. A tíz szűz példázata)

Hans Jürgen Hermisson szerint a Deutero-Ézsaiás szövegének fő üzenete: A hazatérés csodálatos voltának és Izrael megmentésén túl JHVH (Adonáj!)  dicsőségét kell igazolnia az egész világ előtt;  a visszatérő száműzöttek dicshimnuszának a világ végéig kell hallatszani. Végérvényes lesz Izrael üdve – az egész világé – egy új világ rendjében, amelyben minden nép megvallja az egy Istent.

A  „Szolga” alakjának értelmezése vita tárgyát képezi. Legvalószínűbb, hogy a „megrepedt nádszál” és a „füstölgő mécses” Egyiptomra vonatkozó metaforák. (Ézs. 36:6; Ez. 29:6; Ézs. 43:17)

Először találkozunk a Szolga egyes szám második személyű megszólításával. (6.vers)

A 9.versben a többes számú ’etkemre változik. A megszólítás a szolga Izraelhez szól.

Nyomós érvek alapján a berít ’ám kifejezés is a népekre utal.

Az ígéret a fenyegetetteknek, elesetteknek üzenet. A bizalom a mienkké válik. Igazi vigasztaló Ézsaiás próféta.

Johann Baptist Metz  katolikus teológus  megállapítása: Jézus az együttérzés biztosítéka; a bibliai információ középpontja az együttérzés. Másképp’ nézne ki világunk, ha ez vezetné tekintetünket!

Evangéliumi kulcsszó az irgalom; Jézus nem ad engedélyt az önkényre. A megrepedt nád, a füstölgő mécses erőtlenséget árasztó képek.

Dr. Henrike Frey -Anthes: Pál tövist kapott testébe, de könyörgését Isten nem teljesítette mondván: „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz.” (Német nyelvű fordítás: „Az én erőm hatalmas a gyengékben.”)

Isten megvédi a téveszmétől, hogy megtarthatja életét, egyben megengedi, hogy kegyelme láthatóvá, hatalmassá váljon. (Ld. Alábbiak…..)

Eric -  Emmanuel Schmitt  francia – belga író „Oszkár és Rózsa mami” kisregénye 2002-ben (20 éve…..) jelent meg. Oszkár tízéves rákos, nincs sok ideje hátra. Nem igazán hisz Istenben. Rózsa mami javaslatára levelezésbe kezd. Elmeséli a  kórházi mindennapokat. (Hupikék Peggy; Brutál néni, az éjszakás nővér; Düsseldorf doktor; szülők, barátok szerepelnek még…..) Oszkár nagyon várja Isten látogatását. „Csak a Jóisten ébreszthet föl.” Isten valóságos lett Oszkár számára; teljesen ott volt vele. (Játék: Naponta 10 évvel idősebb lett, így 110 évesen halt meg.) Isten kegyelme erőteljes a kórházban: lehetnek gyengék, a gyengeség megengedett.

Gwen Sayler, a wartburgi teológiai szeminárium biblikus professzora előadásának fókuszában állt: Én, az Úr, elhívtalak az igazságért, én fogom a kezedet.” (Ézs. 40:6)

Az evangélium gyógyító erejű fényét meg kell osztanunk kiszolgáltatott egyénekkel és olyan közösségekkel, amelyek úgy érzik magukat, mint a füstölgő, alig parázsló kanóc.

Ti milyen történeteket tudnátok elmesélni Isten kegyelméről, amelyek erőteljesen hatottak rátok?

Bölcs Rózsa mami: „A legizgalmasabb kérdések kérdések maradnak. A válasz rejtély. Mindegyik elejére oda kell biggyesztenünk, hogy „ talán; lehet; elképzelhető, hogy”. Csak az érdektelen kérdésekre adható végleges válasz.”

 

 

 

 

KÉPMÁS     2022/02.     Nőknek és férfiaknak

 

 

 

 

A szerző fölteszi a kérdést: Külön lehet-e választani a munkát és a családi életet?

 

 

 

 

A Hungarostudy lakossági felméréseket Kopp Mária és férje, Skrabski Árpád indította el 1988-ban. Azt vizsgálták, hogyan befolyásolják a testi-lelki egészséget a pszichológiai és szociális tényezők.

A világhírű kutatóvá vált Knopp Mária tiszteletére a 2022-es ( szül. 80.; halálának 10. évf.)  KNOPP  MÁRIA  ÉV  lett.

A 2021-es vizsgálatot a KINCS és a SOTE közösen készítette.

Csaknem ezer 18 és 40 év közötti magyar nő és férfi vett részt benne.

A megkérdezettek közül 5-ből 4-en viszik haza a munkahelyi stresszt.

Meglepően kétszer nagyobb eséllyel a gyermektelenek!

Az ún. szerepkonfliktusok egyik formája a munkahely-család konfliktus.

Három típusa van : időhiány, stressz, magatartásformák miatti.

A (több)gyermekes családok beosztása, összehangolása a változó munkarend következtében állandó stresszforrás. Sok logisztikát igényel időzsonglőrként.

Minden területen helytállni képtelenség. Megoldás átmenetileg a főállású anyaság.

A Covid-19 miatt nagyjából  a fél ország home office-ba volt kénytelen vonulni.(39%)

Új állás után kellett nézni pl. egy zenésznek. A jövő bizonytalansága érdekében megtartotta mindkét állását. (+Közgazdász)

A krízis alapvetően nem befolyásolta jelentősen a családi kapcsolatokat, inkább sikerült átvészelni általuk a válságos időszakot. Az otthon és a munkahely konfliktusok forrása lehet, de menedék is!

 

 

 

 

A Biblia tanulmányozását és az információgyűjtést szorgalmazom. Sok áldást kívánok hozzájuk szeretettel:

 

 

 

 

                                                                                                                 


 Szivek Éva Judit

Dombóvár, 2022.03.01-jén                                                       ATF-Teológia-MA

                                                                                                                  2021/2022. II/2.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések