Heti cikkajánló 12.

Kedves Hallgatók!
 Ezen a héten is szívesen ajánlok olvasnivalót. 

Íme: EVANGÉLIKUS ÉLET 2022.01.30. – 02.06. 87. évf. 3-4. szám 



 Wolfgang Huber: „Hitkérdések protestáns szemmel” című kötetéből részletet olvashattok. Ha az egész kötetre kíváncsiak vagytok, akkor 3.420,- Ft-ért megvásárolhatjátok. /Luther Kiadó, Bp., 2021./ A keresztény templomok képi világának fejlődése fokozatosan alakult: a Krisztus-hitvallásban a kereszt és a feltámadás a lényeg. (Fil. 2:6-11.) Jézus halála és feltámadása került a fókuszba, A középkori üvegablakok Jézus életét ábrázolják több jelenetben. A passiótörténet, a mennybemenetel, az utolsó vacsora gyakran áll a középpontban. Az oltár ábrázolja, hogyan szerezte Jézus az úrvacsorát – legtöbbször a predellán. (= Oltárpolc, a gótikus szárnyasoltárnál rendszerint festményekkel, domborművekkel díszített alsó része; az azt díszítő festmény vagy dombormű) Az evangéliumok kezdettől fogva a kereszt és a feltámadás fényébe állítják Jézus útját. Meggyőzően mutatja be Joseph Ratzinger Jézus-könyvében. A keresztény istentisztelet a bűnvallás, a kegyelemhirdetés folyamata. Jézus megmutatja a bűnösökkel való szolidaritását. Magára is érvényesnek tekinti Keresztelő János megtérésre hívó szavát; alámerítkezik. A megdicsőülés története a feltámadásra irányítja a figyelmet. Jézus jövendölései szenvedéséről az életét a halál várása felől határozzák meg. A feltámadás a félelemtől való megszabadítást jelenti. 

 GUT SÁBESZ 24.évf. 23. szám 

 Chana Deutsch megemlékezett Esther Pollardról, aki az elkötelezettség, erő, kitartás és a hit szimbóluma volt. Férje, Jonathan Pollard Izráel számára kémkedett az USA-ban. 1987-ben elítélték. 1993-ben kötöttek házasságot. (Leánykori neve Elaine Zeitz volt.) Esther kitartóan harcolt férje szabadon bocsátásáért. 2020 decemberében költözhettek Izráelbe. Koronavírus-fertőzést kapott; 2022. 01. 31-én 68 éves korában halt meg. Jonathan Pollard hétnapos sivá gyászidőszak alatt újságírók gyűrűjében idézte fel az utolsó szavakat: „ A lelkem ( a nesámá szót használta) arra vállalkozott, hogy két küldetést teljesítsen. Az egyik az, hogy hazahozzalak, a másik pedig az, hogy zsidóként hozzalak haza…..Most, hogy ezt is teljesítettem, hazamehetek.” Szeretetből példát mutatott. Lojalitással,, támogatással, megértéssel, szeretettel tartozunk egymásnak. Emléke legyen áldott! 

 REFORMÁTUSOK LAPJA 2022.02.13. 7. szám 

 Molnár Ambrus református lelkipásztor Balassagyarmaton. A „Hit – vallás” új rovat keretében „ A keresztyén teológia értelme” témájában nyilatkozott meg. A teológia görög eredetű szó. (Theosz = Isten. Logosz = beszélni, mondani) Tükörfordításban = Istenről való beszéd. A keresztyén teológia gyakorlati tudomány. A Bibliában az üdvösség kizárólag Istenhez kötött. Jézus szerint a tökéletes élethez Isten akaratát kell cselekednünk. Az üdvösséghez nem elég annyi, hogy hiszem vagy sejtem Isten létezését. Az ördögök a legtöbb embernél biztosabban tudnak Jézus istenségéről. R.C.Sproul: „Egyetlen keresztyén hívő sem létezhet teológia nélkül.” C.S.Lewis: „ …..ha nem tanulunk teológiát, az nem azt jelenti, hogy nincs elképzelésünk Istenről. Csupán azt fogja jelenteni, hogy egy csomó helytelen elképzelésünk lesz – téves, zavaros, idejétmúlt elképzelések. A helyes ismeret azért lényeges, hogy mindez tetteinkben és döntéseinkben megmutatkozzon. Jézus beszél Isten helyes ismeretéről és annak alkalmazásáról. Lehetőség nyílik a helyes életmódra. Mindennek a végső értelmezési kerete az örök élet és az örök kárhozat. Ez már itt dől el. Az alábbi igehelyek megerősítik a leírtakat: Mt. 7:21 Jak. 2:19 Mk. 5:6-8. Mt. 7:22 Róm. 1:4 Jn. 8:38 Lk. 22:42 Mt. 7:23 Mt. 25:34

 Katartikus olvasást kívánok sok szeretettel: Szivek Éva Judit Dombóvár, 
2022. 02. 22. (K) ATF-Teológia-MA 2021/2022. II/2.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések