Heti cikkajánló 11.

 Kedves Hallgatók!

 

 

 


 

2022.02.14-én (hétfőn) Ócsai Tamás, a Hetednapi Adventista Egyház Magyar Uniójának elnöke tartotta a reggeli áhítatot 8 óra 30 perckor. A végső tanulság ez volt: maradjunk Krisztusban!

2022.02.13-2022.02.20-ig a „ Házasság hete” mottója: Maradjunk együtt!

Ha Krisztusban maradunk, akkor sikerül együtt is…..Ezek jegyében érthetőek ajánlásaim:

 

 

 

 

FAMILY     Családi és párkapcsolati magazin     2022/1. (Tavasz)     www.family.hu

 

 

 

 

Naszádi Krisztina exkluzív interjút készített dr. Gary Chapmannel. Ismerős a név, ugye? (Az öt szeretetnyelv) A Harmat Kiadó gondozásában jelent meg könyve, amely a házassági krízisek (alkoholizmus, depresszió, fizikai és verbális agresszió, hűtlenség, munkamánia) megoldásával foglalkozik. A „Se veled, se nélküled”-kapcsolatoknak kínál segítséget. Legújabb könyve 2022 márciusában lát napvilágot „Életem és a szeretetnyelvek” címmel. 80. születésnapja ihlette az önéletrajzi kötetet. Részletesen ír  benne  a 2017-es  magyarországi körútjáról.

Meggyőződéssel vallja, hogy, hogy soha ne adjuk fel a reményt: egy kapcsolat bármikor jobbá válhat. Hivatásunkban is képezzük magunkat – házasságunkról miért ne tanulnánk? (Megjegyzem: anyósjelölteknek és gyakorló anyósoknak indult tanfolyam a Pasaréti úton…..)

Néhány kutatás szerint az a bizonyos hét év választóvonal. Ha túljutunk rajta, nagyobb valószínűséggel lesz hosszabb házasságunk.

Minden párnak akadnak problémái. Segíteni úgy lehet másoknak, ha bemutatjuk küzdelmeinket, kudarcainkat; hogyan vesztünk össze és békültünk ki, ezzel azonosulni tudnak az érintettek.

A szeretet döntés; viselkedésünkkel befolyásolhatjuk a másik személyt.

A gyermek tiszteli a szülőt, ha bocsánatot kér a veszekedésért, illetve elmondja, hogyan bocsátott meg házastársának.

Két alapvető dolog szükséges a jó és hosszú, boldog házassághoz: ismerjük társunk szeretetnyelvét és nézzünk szembe hibáinkkal.

A nemzetért nem lehet többet tenni, mint segíteni az embereket szeretetteljes házasságban, azaz családban élni, hogy a lehető legjobb személyekké váljanak.

 

 

 

 

TEOLÓGIA     Hittudományi folyóirat     2021/1-2.

 

 

 

 

Nagyon érdekes és aktuális Hankovszky Tamás  „Istenfélelem” című tanulmánya. A modern nyugati ember – ha vallásos is – nem istenfélő. („Nem ismer se Istent, se embert!”)

Az istenfélelem eltűnése komoly veszteség. A kereszténység sem nélkülözheti az alapvető vallási fogalmakat: bűn, áldozat, túlvilág, pap, Isten, Király, Felség, angyalok…..

Bibliánk az evangéliumok mellett tartalmazza az Ószövetséget is. Tévedés lenne Istent csak félelmetesnek fölfogni, de az is , ha csak szeretetként.

A szerző katolikus ismerőse így nyilatkozott: „Isten nem várja el tőlünk az imádságot, nem tartozunk neki imádással.” Hittanórán még ő is így tanulta a Dekalógus első parancsolatát a tízből: „Uradat, Istenedet imádd, és  csak neki szolgálj!”

Mi már nem vagyunk képesek az istenfélelemre. (Tisztelet a kivételnek.) Azt sem tudjuk, hogy mit jelent ez a szó. (100 évvel ezelőtt Pavel Florenszkij szellemi pimaszságnak nevezte.)

Paul Tillich, a nagy protestáns teológus megalkotta szorongástipológiáját Kierkegaard óta a szorongás abban különbözik a félelemtől, hogy nincs tárgya. A kettő mégis összefügg.

Minden félelem mélyén szorongás van, minden félelmünket igyekszünk szorongássá alakítani, azaz konkrét tárgyat adni neki.

A szorongásnak három típusa van: halál, kárhoztatás, értelmetlenség. „ A nemlét három irányban fenyegeti a létet!” (Pl. Természeti csapás, betegség, politikai hatalom, közvélemény, ellenséges ember,….)

Isten minden másnál alkalmasabb arra, hogy a szorongás mindhárom típusa helyére lépő félelem tárgya legyen. Minden dolog – amelytől félhetünk – Isten elé rendelődik; csak akkor árthat nekünk, ha Ő megengedi.

Rudolf Otto szerint numinózus – rettentő és elbűvölő titok (mysterium tremendum et fascinans).

Akik Istent tapasztalják, azok számára Isten félelmetes, de ellenállhatatlanul vonzerővel bír.

Az istenfélelem eltűnésének oka a megváltozott természetkép. Kant definíciója szerint fenséges az, „ amivel összehasonlítva minden más kicsi”. a félelem állapotában nem lehet esztétikai ítéletet hozni. Feltétel, hogy biztonságban legyünk a fenséges dologgal. Bizonyos értelemben fölényben is vagyunk a természettel szemben.

A keresztény igehirdetés akadálya: sokan hiszik, hogy van Isten; jóval kevesebben, hogy ők bűnösek.

Istenfélelem – Ti hogy’ álltok Vele?

 

 

 

 

Élménydús programokat kívánok szeretettel, továbbá áldásos olvasást:

 

 

 

 

                                                                                              Szivek Éva Judit

Dombóvár, 2022. 02.16. (Szerda)                                   ATF-Teológia-MA

                                                                                               2021/2022. II/2.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések