Heti cikkajánló 14-15. hét

Kedves Hallgatók! 


 Ezúttal könnyedebb olvasmányokat ajánlok, de tartalmuk mély értelmű.
 Lássuk! 

 ÚJ ÉLET 2022.03.01. Ádár I./28. 5782




 A Magyarországi Hitközségek Szövetségének lapja „…..férfinak és nőnek teremtette őket….. (1 Móz. 1:27) Szárdócz J. Ervin főrabbi idézi még a másik igehelyet is: „ Nem jó, hogy az ember (férfi) egyedül legyen, alkotok neki hozzá való segítőtársat.” (1 Móz. 2:18) Említi, hogy a reggeli ima kezdetén külön áldás van férfinek és nőnek. „Áldott vagy Te, aki nem teremtett nőnek.” „Áldott vagy Te, aki kedvére teremtett.” További áldás: „Áldott vagy Te, aki irányítja a férfi lépteit.” Szerinte felfoghatatlan a különbségtétel. Megmagyarázhatatlan az a női képesség is amit intuíciónak nevezünk. Két gyöngyszemet idéz a Talmudból: X Isten megteremtette Ádámot az Írás szerint, Évát viszont felépítette: formálta, gyöngéden alakította. Sőt! Odavitte férjéhez, kísérte, bátorította. A szárazság idején miért viselkedett furcsán rabbi Aba Chilkijáhú? A választ megtudhatjátok, ha elolvassátok. X Isten parancsa: „Ha eszel a tudás fájáról, meghalsz te azon a napon.” Evett, még 930 évig élt. Amikor Isten tilalma elhangzott, Ádám még egyedül volt a földön. (F-) Ádám megmaradt Éva miatt; Ő evett először , mégsem halt meg, hogy ne hagyja támasz nélkül hitvesét. Mi a véleményetek?


 ÚJ EMBER 2022 03. 06. LXXVIII. évf. 10. (3833.) 

 Magyarország katolikus hetilapja Amoris letitia - családév „ Hatvan éve egy hajóban evezünk „ Vámossy Erzsébet ír egy házaspárról. / A fotó Fábián Attila munkája./ Bécser Péter mérnök és Krisch-Fekete Irén gyógyszerész 1961-ben házasodott össze. Komoly családfával rendelkeznek. Két fiuk közül az idősebb ferences szerzetes pap, a másik négy gyermekes családapa. Hitoktatásra jártak, Pannonhalmán tanultak. A szülők 10-11 évesen élték át a háborút. Megismerkedésük után egy sorsolás fontos szerepet játszott életükben. Emlékezetes maradt a bemutatás….. Idős korukban is frissek, tevékenyek, vidámak emberszeretők. Példájuk legyen ragadós: gyerekeik soha nem látták őket veszekedni; a házaspár mindkét tagja érvényesülni tudjon; mindent közösen megbeszélnek, döntenek együtt. A legfontosabb a szeretet, a családi összetartozás, közös élmények. Életcél: 100 évig élni…..Tessék utánozni!


 GUT SÁBESZ 2022.02.18.

 „ A boldogság mindenre gyógyír „ Megismerhetitek Baruch Wilhelm történetét, aki megáldotta a Rebbét. 3 éves korában lezuhant a lépcsőről, megsérült a hallása, beszédfejlődését hátráltatta. A logopédus héberül beszélt, az ő anyanyelve jiddis volt. Apja tanácsot kért a Rebbétől. Közben angolul is megtanult egy kicsit. Levelezett a Rebbével; 1979-ben (15 éves volt ekkor) találkoztak először New Yorkban. Anyja panaszolta, hogy nem hajlandó hordani a hallókészüléket. A Rebbe véleménye: „ Ő (=Baruch Wilhelm) nem való Amerikába. Vissza kell térnie a Szentföldre, ahol sikeres lesz.” Hamarosan elérhetővé vélik egy különleges szerkezet .Baruch Wilhelm áldást kért, hogy jól halljon. A Rebbe ajánlotta a Talmud Kidusin traktátusát tanulni, megosztani másokkal, kapcsolatot kialakítani az Örökkévalóval. „ Legyél vidám és minden téren sikeressé válsz.” Válasz: „Én azzal áldom meg a Rebbét, hogy minden áldás, amit ad, valóra váljék.” Ámen. Boldog, elégedett, sikeres lett, családot alapított. Szóferként dolgozik, tóratekercseket, tfilineket, mezuza kat ír. Amikor New Yorkban jár, mindig meglátogatja a Rebbe dolgozószobáját. És emlékezik….. Íme, a boldog élet receptje! ( A BAGEL párve /16 db/ receptjét is kipróbálhatjátok! Ld. Uott)


 Áldott nemzeti ünnepet kívánok szeretettel az olvasás mellé: 

 Szivek Éva Judit Dombóvár, 2022.03.11. (P) ATF-Teológia- MA 2021/2022. II/2

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések