Heti cikkajánló 3.

 


„ Itt van az ősz, itt van újra”….. Az ősz a betakarítás, a szüret időszaka. Október a reformáció hónapja. Nagy formátumú teológusokról is szó lesz. A válogatott anyag e témákhoz kapcsolódik. Olvassátok!

 

REFORMÁTUSOK  LAPJA     2021/41. okt. 10.

A  MAGYARORSZÁGI  REFORMÁTUS  EGYHÁZ  HETILAPJA

Egyházi élet – Reformáció

A reformáció kifejezés alatt egy közösség, intézmény eredeti gyökereihez való visszanyúlását értjük. A fogalom megtisztulást, megújulást is jelent. Lányi Gábor szépen levezeti az V. századtól. 2017-ben ünnepeltük a reformáció 500. évfordulóját. Dombóváron egy nagy kő hirdeti a város központjában a Róm. 1:17-et:” Az igaz ember hitből (fog) él(ni).” Az Evangélikus Egyház állíttatta.

Jelszó: „Retro ad fontes”  - Vissza a forráshoz

A reformáció városai nyomdaközpontokká váltak. A fotók illusztrációk, de el is mélyítik a mondanivalót: John Wycliffe, Husz János, Kálvin János; Luther Márton az 1521-es wormsi birodalmi gyűlésen; A reformáció emlékműve Genfben. „Ecclesia semper reformari debet” (= Az egyházat mindig reformálni kell.) Ti is így gondoljátok?


EVANGÉLIKUS  ÉLET

Kéthetente megjelenő magazin     2021/41-42. sz. Okt. 17-24.

KÖTŐSZÓ-SZEMLE

Kovács Barbara bemutatja, miként ír a borról a Biblia: ”Italáldozattól az  úrvacsoráig” jut el. A szőlőtő Izráelt jelképezi, amelyet az Úr Egyiptomból Kánaánba telepített. (Zsolt.80:9-12.)   A Mózes által előreküldött férfiak hatalmas szőlőfürttel tértek vissza, amelyet vállukra vetett boton szállítottak. (4 Móz. 13:23.24.) A szőlőlugasban való időzés a békére, jólétre utal. Nóé nevének jelentése: nyugalom, vigasz. Ő az első, aki túlzásba vitte a borfogyasztást. (1 Móz. 9:20-21.)

Jézus csodatétele elsőként: a vizet borrá változtatta a kánai menyegzőn. Példázataiban is gyakran használta a szőlővel és borral kapcsolatos képeket.

irgalmas samaritánus: a bort a gyógyításban is használták. (Lk. 10:33-34.)

Legfontosabb szerep: az úrvacsora szereztetése. Az utolsó vacsorán Jézus  példát adott arra, hogy miként emlékezzünk a Vele való közösségre.

Manapság DNS-tesztekkel próbálják rekonstruálni a Dávid király és Jézus korában fogyasztott italokat. Jézus idejében mézzel, szárított (aszalt) gyümölcsökkel, fűszerekkel (menta, bors) ízesítettek.

Ha szeretnétek elmélyedni a „Bor a bibliai kultúrákban” témakörében, akkor szívből ajánlom prof. dr. Tokics Imre monográfiáját. (ATF, Pécel, 2021.) /Megvásárolható az ATF Könyvtárában: 1990,- Ft./

3 részben (17 fejezetben) 339 oldalon taglalja a bor történeti hátterét, a bort az Ószövetségben, a bort és kereszténységet a 21. században. Fantasztikus ismeretanyag olvasmányos stílusban: 727 (!) lábjegyzet támasztja alá;  a bibliográfia is tetemes – 26 (!) oldalon részletezett…..Érdekes kapcsolódási pontokra lelhettek a héber jajin, sákar, tiros (nem elírás!); görög oinos;  latin vinum; angol wine; magyar bor között.

THEOLÓGIAI  SZEMLE 

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának folyóirata (Alapítva:1925)

Isten hídembere – PROF. DR. SZIGETI  JENŐ (1936.2020)

Megható, szeretet- és tiszteletteljes megemlékezés a  tudós teológusra, az oktató és iskolateremtő professzorra, a kutató tudósra, az Andrews Egyetemen (USA) kutatóra, a SZU-beli oktatóra és lelkészképzőre, a fáradhatatlan lelkészre, a Kardos Lászlóval közös munkájára, az irodalmárra, a művészettörténészre, a vallási néprajzot és folklórt kutató tudósra.

Puritán életvitel – rekordok döngetése….. Egy emberről van szó? Sokoldalú munkássága magas színvonalon realizálódott. Prof.dr. Tokics Imre jellemzően precíz, alapos: 166-175. oldalon foglalkozik az egyedülálló életművel, 49 irodalmat használt fel, 105 jegyzetet készített!

Olvasás közben rengeteg emlék tolult fel bennem: Isten küldött egy embert (+Szöllősi Árpádot) Dombóvárra evangélizálni; tanítványa lehettem; sőt szakdolgozatot írtam Nála…..AZ „Óperint utca a múlt századból” című versében említett Sanyival; azaz Horváth Sándorral, ny. soproni főkertésszel együtt végeztem el a teológiát. (BA)  Gyönyörűszép tablónk az ATF I. emeletén kézügyességét dicséri.

(Ezúton is köszönet érte!)

Tanárunkkal halála előtt nem sokkal „véletlenül” telefonon beszélhettem. „Isten ma is a reménység Istene.”

A feltámadásig búcsúzzunk Tőle a leghitelesebb igehellyel:

„ Az értelmesek pedig fénylenek,

mint az égnek fényessége;

és akik sokakat az igazságra visznek,

miként a csillagok örökkön örökké.”     (Dán. 13:3)

Emléke legyen áldott!

 

Az Olvasókon szintén legyen áldás – az őszi szünetben különösen!

 

                                                                   Szivek Éva Judit

Dvár, 2021.10.25.(H)                             ATF-Teológia-MA-II.évf.

                                                                   2021/2022. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések