Heti cikkajánló 4


 Kedves Olvasók!


Sok szeretettel ajánlom figyelmükbe eheti cikkajánlónkat!

KERESZTÉNY  ÉLET

A vallásos családok hetilapja     202110.17.     XXIX/42.

Hitélet

 

Mi történt 15 évvel ezelőtt? 15 éves korában elhunyt Carlo Acutis (1991.05.03., London – 3006.10.12., Milánó), akit Ferenc pápa 2020.1010-én boldoggá avatott.

Akut leukémiában halt meg. Tudta, hogy fiatalon fog elmenni. Kívánsága szerint Assisiben temették el.

Ki volt Ő? „ Az internet védőszentje”; „ Isten influemszere” „ Az Eucharisztia az én autópályám a Mennyországba” – vallotta. Mi minden férhet bele másfél évtizedbe? Megtudhatjátok Koncz Éva írásából.

Mindenesetre a fiatalok példaképüknek tekintik: a Facebookon megalakult a Carlo Barátainak Társasága néven egy közösség. Carlo Acutis termékeny életét derűsen, arcán mosollyal fejezte be e földön.

 

MINDENNAPI  PSZICHOLÓGIA

XIII. évf. 5. szám     2021/okt.-nov.     www.mipszi.hu

Terápia

 

Wolfertstetter – Baráth Judit felteszi a kérdést: „ Mit gondol, van az életének értelme és célja?” Taglalja az értelemközpontú gondolkodás szerepét a daganatos betegségek kezelése során.

A vastag – és végbéldaganat kialakulásához szükséges időt 10-15 évre becsülik a szakemberek. 2018-ban hazánkban 10.809 új esetet diagnosztizáltak. Kb. 5 ezren haltak meg. A veszélyeztetettség az életkorral együtt nő az: előfordulás a 40 éves kor után kezd növekedni; az 50 év felettiek körében drasztikusan felgyorsul.

Vastagbéldaganat esetében a női-férfi arány közel azonos; a végbéldaganat valamivel több férfit érint. A világon a 2. leggyakrabban előforduló halálok. (Magyarországon is.) Az utóbbi évtizedben nagyjából háromszorosára nőtt, holott az emlő- és méhnyakrák mellett ez a leghatékonyabban szűrhető daganattípus!

A központi szűrési programon alacsony volt a részvétel…..(2018-ban indult.)

„…..mégis mondj igent az életre!” Az ember hozzáállása sokat nyom a latban:

Viktor Emil Frankl (1905 – 1997) nevéhez és az általa alapított logoterápiához  kapcsolódik. „…..2 területnek vagyok professzora (neurológia és pszichiátria); 4  tábor – mégpedig koncentrációs táborok – túlélője is vagyok…..Az embernek tulajdonképpen nem feszültségmentes állapotra van szüksége, hanem inkább a méltó célért való törekvésre és küzdelemre.”

Frankl kifejezetten kritizálja azt a mentálhigiénés alapállást, hogy az embernek mindig boldognak kell lenni. Szabadságunkban áll eldönteni, milyen szemlélettel viszonyulunk a tragikus helyzetekhez. a változás lehetősége az emberi lét alaptulajdonsága.

Mi a MaP terápia? (Meaning and Purpose) – „bélidegrendszerünk Hazánkban jelenleg még nem elérhető….. Hogyan zárultak a kutatások, amelyeket betegek körében végeztek? Van-e kölcsönhatás „bélidegrendszerünk” és pszichénk között?

Járjatok utána! Tény: a prevenció fontos és hasznos. Minél többen menjenek el szűrővizsgálatokra!

 

ADVENTIST  WORLD

Digest     2/2021.  

Gondolkozzunk együtt!

 

Az adventisták és a változás

A Hetednapi Adventista Egyház alapítóinak többsége ma nem tudna az egyházhoz tartozni…..! Vajon miért?

George R. Knight neve fémjelzi, hogy érdekfeszítő tanulmányt veszünk a kezünkbe! Egyháztörténeti emeritus professzor az Andrews Egyetem Teológiai Karán a michigani Berrien Springsben.  Írása a Ministry folyóirat 1993. évi októberi számában jelent meg „ Adventists and Change” címmel. Online formában is megtalálható: https: //www.ministrymagazine.org./archive/1993/10/adventists

-and-change

Azzal a kijelentéssel, miszerint a Biblia az egyetlen hitvallásunk, az adventizmus alapítói a jelenvaló igazság dinamikus jellegének mély megértéséről tettek tanúbizonyságot..

Változások a teológiában – Az 1890-es évek pozitív változásokat hoztak az adventista teológiában Isten személyével kapcsolatban. A változás a Generálkonferencia 1888-as ülésén vert gyökeret a Minneapolisban. Jézusra és az Ő megmentő igazságosságára helyezték a hangsúlyt.

EGW és a változás -Az adventizmus hatalmas teológiai változáson ment keresztül történelme során; EGW-nek is szerepe volt ebben a változásban.

1906: „ 60 éven át kapcsolatban voltam a mennyei küldöttekkel, és folyamatosan tanultam az  isteni dolgokról.”

A változás mint megerősítés

„ Krisztus helyzetében és tekintélyében nem történt változás.”  Krisztus egyenlősége az Atyával „ kezdettől fogva ugyanaz volt.”

A változás mint fokozatos fejlődés

EGW írásaiban találkozhatunk az idő múlásával. Ezt a dinamikát a tisztátalan ételek témájával való kapcsolata is illusztrálja.

A változás mint fordulat

Hármat érdemes megemlíteni:

  1. 1844.okt.22.
  2. A zárt ajtó kérdése
  3. A szombat kezdetének ideje

A jelenvaló igazság dinamikus értelmezése

„…..az ismeret fejlődni fog, mert az igazság folytonos növekedésre képes…..Igazságkutatásunk még nem teljes. Még csak kevés világosságsugarat gyűjtöttünk.”

Az újonnan felfedezett jelenvaló igazság nem mondhat ellent az 1840-ben kidolgozott fő hitelvi pilléreknek, amelyek egyedülálló helyet biztosítottak az adventizmusnak a kereszténység történetében.

A Biblia egyetlen hitvallásunk

A korai adventista hívők ellenezték a hitvallásokat.

James White: „ Egy hitvallás felállítása feltételeket szab és lezárja az utat minden jövőbeli előrelépés előtt…..A Biblia a mi hitvallásunk. Minden emberi hitvallást elutasítunk.”

Az 1861-es konferencián egyhangúlag megszavazták, hogy elfogadnak egy „egyházi megállapodást”, amely röviden összefoglalja az alapvető hitelveket.

Az 1980-as nyilatkozat előszava a legmeglepőbb: „…..utat enged a további módosítások lehetőségének.”

A változások megugrásához nagy bölcsességre van szükség. Mondhatni: istenire…..

 

Áldásokban gazdag olvasást kívánok szeretettel! Shalom:

 

                                                                    Szivek Éva Judit

                                                                    ATF-Teol.-MA-II.évf

Dvár, 2021.10.31. (V)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések