2023. ÁPRILISI HÍRLEVÉL


 





KÖNYVTÁRI HÍRLEVÉL

2023. ÁPRILIS.

 

CIKKAJÁNLÓ

CREDO XXIX. ÉVF. 2023/1;

Ebben a számban több cikken keresztül az imádság, imádkozás témakörét járják körbe a szerzők, így többféle aspektusból láthatunk rá ugyanarra. A cikk folyamot Az imádkozó Luther című írás nyitja , melynek szerzője Reuss András. Pár gondolat a cikkből: „A ember imaélete tükrözi, mennyire hatott rá az evangélium. Nem véletlen, hogy a lutheri reformációban az Isten igéjének helyes értéséért való fáradozás együtt járt az imádkozás megújulásával. Így volt ez Luther személyes életében is.” – „..semmire sincs nagyobb szükségünk, mint arra, hogy szüntelenül ostromoljuk Isten fülét, kiáltsunk hozzá, és könyörögjünk, hogy adja, éltesse és növelje bennünk a hitet és a Tízparancsolat megtartását, és hárítsa el mindazt, ami ebben akadályoz és gátol minket.”

EGYHÁZFÓRUM 2022/4;

Elbukás a cölibátusban /döntés, dilemmák, spirituális folyamatok feltárása című cikkben a katolikus egyházon belül látunk rá a cölibátus- papi nőtlenség- belső lelki gyötrelmeire, vívódásokra. Ajánlom azoknak, akiket érdekel milyen belső mozgatórugói vannak annak, aki ebben él, mozog létezik. A cikk írója: Csizmadia Zoltán.


SZAKKÖNYVTÁRI SEREGSZEMLE 2023.03.30.

 

Ebben az évben is lehetőségem nyílott arra, hogy a KSH Könyvtár szervezésében részt vegyek az évente megrendezésre kerülő Szakkönyvtári Seregszemlén, ebben az évben hibrid formában került megrendezésre, így online követhetem a rangos eseményt.

            A délelőtt folyamán először a digitális világ vívmányairól, és azok könyvtári környezetbe való használatáról hallhatunk előadásokat, majd a kutatástámogatás könyvtári szerepéről. Délután a múltba tekinthetünk vissza és több régi könyves gyűjteményről hallhattunk előadást. Ezek közül számomra is nagyon érdekfeszítő volt az Országgyűlési Könyvtárban található Ghyczy Ignácz gyűjtemény. A gyűjteményről és annak gondozásáról itt olvashatnak bővebben. https://konyvtar.parlament.hu/muzealis-gyujtemeny

Az egész nap eseményeiről készült videó felvételeket és az előadások prezentációját itt tekinthetik meg.

https://www.kshkonyvtar.hu/article/72/1096/szakkoenyvtari-seregszemle-2023

 

Titkok könyvtára

A Titkok könyvtára sorozatban egy egyszerű könyvtárosnak jut a világmegmentőjének nemes szerepe. De valóban ennyire izgalmas egy könyvtáros élete? Vajon mit csinál egy könyvtáros? Egyáltalán miért is vannak könyvtárak? Milyen könyvtárak léteznek?

A Titkok Könyvtára sorozatban megpróbálok válaszolni a feltett kérdésekre, és egy-egy könyvtárat közelebbről is bemutatni.

A könyvtáros a saját véleményem szerint Őrző, aki, összegyűjti, katalogizálja, rendezi és rendelkezésre bocsátja, azaz kutathatóvá teszi a könyvtári állományt.

Azt, hogy milyen dokumentumokat gyűjt és őriz, minden egyes könyvtárnak a saját gyűjtőkörre határozza meg.

Például Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtár nemcsak a Magyarországon megjelent dokumentumokat gyűjti, hanem a diaszpórában megjelent magyar nyelvű szövegemlékeket is, ezen felül őrködik a többi könyvtár felett és a könyvtáros szakmai hátteret biztosítja. www.oszk.hu

 

Vannak szakkönyvtárak, mint például a Magyar Mezőgazdasági Könyvtár, ami elsősorban a mezőgazdasággal kapcsolatos dokumentumokat gyűjti, rendezi szolgáltatja. http://www.mezogazdasagikonyvtar.hu/

 

Léteznek iskolai könyvtárak, általában minden egyes oktatási intézménynek saját könyvtára van.

Vannak közkönyvtárak, magánkönyvtárak. Léteznek városi könyvtárak, ezen felül állnak a megyei könyvtárak.

A könyvtárakat megkülönböztetjük még nyilvános és nem nyilvános vagy félig zárt könyvtárként.

Az ATF Könyvtára például nemcsak felsőoktatási könyvtár, hanem egyben egyházi könyvtár is.

Ha valaki szeretné tudni, hogy milyen könyvtárak vannak a közelében akkor érdemes ellátogatni a https://konyvtarak.hu/ weboldalra, ahol kereső funkciót használva meglepődhet azon, hogy milyen sok könyvtár található a közelében.

A könyvtárakra bizony törvények is vonatkoznak, ezekről itt tájékozódhatnak: https://www.ki.oszk.hu/sites/default/files/dokumentumtar/hatalyos_jogszabj_2023_0316.pdf

A könyvtárosoknak etikai kódexük is van, erről itt olvashatnak bővebben:- https://www.ki.oszk.hu/informacioszolgaltatas/magyar-konyvtarossag-etikai-kodexe

Még mindig kérdés, hogy azon felül, hogy Őrző egy könyvtáros, hogyan is telnek a napjai?

Amennyiben humoros formában szeretnének ismerkedni a könyvtárosok zárt világával, akkor sok szeretettel ajánlom a gyöngyösi kollégák YouTube csatornáját, ahol sajátságosan mutatják be a könyvtárosok életét. https://www.youtube.com/@konyvtarihirmondo

Mindenekelőtt a könyvtárosnak is van munkaköri leírása, amelyet elsősorban a fenntartó határozz meg, de törvények is szabályozzák. A könyvtáros szakma viszont az utóbbi évtizedekben jelentősen átalakult, és az elvárások is megváltoztak velük szemben. Egyszerre kell az olvasási kedvet növelni, a digitális kompetenciák növelése mellett. Ma már olyan szerteágazó ismeretekkel kell rendelkezni egy könyvtárosnak, ami sokszor hátérbe szorítja az úgynevezett hagyományos könyvtárosi munkát.

Itt az ATF-en egyszerre kell végezni az állományfeltáró munkát, az Adatbázisok népszerűsítése mellett.

Jelenleg az ATF Könyvtárában még a gyűjtemény katalogizálása folyik, melynek során a HUNTÉKA Integrált Könyvtári Rendszerbe írjuk be manuálisan könyvről-könyvre haladva a könyvek metaadatait, és tesszük elérhetővé az olvasók számára, hogy kívülről is kereshessenek benne. https://atf.opac3.monguz.hu/

Ezen felül kategorizáljuk az állományt, több kisebb gyűjteményre bontva szét. Sok dokumentumot digitalizálunk, hogy elektronikusan tudjuk szolgáltatni. Használjuk az adatbázisokat, és erre buzdítjuk az olvasókat is.

Ha nem is olyan izgalmas az életünk, mint a Titkok könyvtára sorozatban, azért minket is érnek olykor meglepetések.

Mivel minden egyes könyvet fel kell lapozni, ezért sokszor találunk érdekességeket a könyvekben. Könyvjelzőket, préselt növényeket, feljegyzéseket, széljegyzeteket, beleírt üzeneteket.

Most ígéretemhez híven, szeretném Önöket elkalauzolni egy érdekes könyvtárba, mégpedig a Vatikáni Apostoli Könyvtárba. https://www.vaticanlibrary.va/.

 

Az internetnek hála könnyen betekinthetünk ebbe a rendkívül érdekes, és értékes, izgalmas gyűjteménybe. A honlapon eljuthatunk a Digitális Gyűjteménybe, ahol olyan  dokumentumokat tekinthetünk meg az internet segítségével, amit egyébként valószínűleg soha nem fogunk a kezünkbe venni. https://digi.vatlib.it/?ling=en

Viszont, ha valakit komolyan érdekelnek ezek a ritkaságok, akkor szeretettel látom az ATF Könyvtárában, ahol beletekinthet a Documenta Vaticana sorozat hét kötetébe.

„Barangolás írott források és képi dokumentumok között - így lehetne talán meghatározni az Archív Verlag kezdeményezését, amellyel a történelmi dokumentumok kiadása terén eddig szerzett tapasztalatai kamatoztatásával az egész világ tudósai körében egyetemes és páratlan történelmi emlékek kincstárának tartott Vatikáni Titkos Levéltárnak, az ősi Scrinium Sanctae Sedis örökösének dokumentumaiból kíván válogatást nyújtani. A "tárlatvezetés" során az egyház, a pápaság és a Római Kúria történetének legfontosabb forrásaival ismerkedhetünk meg, amelyeket egyedülálló diplomáciai, levéltári és történelmi értékük alapján kiválogatva, eredeti formában tár elénk a kiadó. Az így összegyűjtött források a Pápai Levéltár munkatársai szerkesztésében, az elegáns grafikai megjelenésben kiadott, kiváló minőségű albumlapoknak köszönhetően, egyfajta metamorfózison esnek át: a dokumentumok szinte műtárgyként születnek újjá. A Vatikáni Titkos Levéltár gazdag anyagából válogatott iratok mindegyike az egyháztörténelem adott korszakának jellemző darabjaként áll előttünk, abból a korból, amikor az egyház képviselte a nyugati kultúrát, vagy ha úgy tetszik, maga volt a kultúra világa. „ (https://www.regikonyvek.hu/kiadas/documenta-vaticana-archiv-kiado)

Ha mélyebben szeretné megismerni a munkánkat, és az ATF Könyvtárat, akkor várjuk sok szeretettel nyitvatartási időben a Foglald le a Könyvtárost! projekt keretében, hétköznap.

 

Kedves Olvasóinkat megújult nyitvatartással várjuk az ATF Könyvtárban!

A változás a keddi és a pénteki napokat érinti.

Keddenként ezentúl szorgalmi időszakban : 08-18-ig,  szünetekben 08-16-ig tartunk nyitva.

Pénteken az eddigi változó Nyitvatartás helyett minden pénteken: 08-12-ig tartunk nyitva.

Vasárnap viszont továbbra is csak előadási napokon a szorgalmi időszakban tartunk nyitva, vizsgaidőszakban vasárnap a könyvtár zárva tart!

Konzultációs vasárnapokon a könyvtár: 08-14-ig tart nyitva.

Várjuk Kedves Olvasóinkat Felolvasó Estünkre!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések