2023. MÁRCIUSI HÍRLEVÉL





 

2023. márciusi hírlevél

 

Üzenet a múltból

"Nem alkalmazottaknak éreztük magunkat - Krisztust néztük, aki elhívott minket...": (Beszélgetés Albrecht József testvérrel)

LELKÉSZTÁJÉKOZTATÓ 1980-1997 1986 pp. 31-35. , 4 p. (1986)

 

Szilvási József beszélgetetett Albrecht Józseffel, aki a  Magyar Unió egyik alapítótagja volt. Ebből a beszélgetésből most kiemelnék egy akkor megfogalmazott üzenetet a jövőnek.

„- Mit mondanál a fiataloknak, hogyan folytassák, amit Ti elkezdtetek?

-          Drága Testvérem! Vegyék példaképül Jézust! Kövessék „Az evangélium szolgái” című könyv tanácsait és a régi prédikátorok áldozatkész munkáját! Csak ezt tudom mondani…”

 

Márciusi cikkajánló

 

Mindennapi pszichológia

2023/1 p: 64-67.

 A testem úgy tökéletes, hogy nem tökéletes

És halkan azt mondtam a testemnek: „A barátod akarok lenni.” Mire vett egy hosszú mély levegőt, és azt válaszolta: „Egész életemben erre vártam.”

A testpozitivitás (angolul body positivity) egy mozgalom, amely megkérdőjelezi a szépség kulturális eszményeit és a test körüli társadalmi felfogásokat, elvárásokat. Célja: minden testtípus szeretete, egészséges kapcsolat kialakítása a testünkkel tudatosság és elfogadás révén. Az egyedi fizikai jellemzőket pozitív megvilágításba helyezi, nem pedig eltérésnek tekinti.”

A cikk írója Czapák Zita szervezetfejlesztő, pszichológiai szakújságíró, viselkedéselemző

 

Képmás

2023/03. 96-98. oldalig.

Virágba boruló Magyarország

            „Március elseje a meteorológiai tavasz kezdete, és bár még hűvösek a reggelek, a levegőben már ott a tavasz ígérete. A napsugarak pedig nemcsak a tavasz első hírnökeit csalogatják elő, hanem bennünket, embereket is a szabadba vonzanak. Összeállításunkban most azokat az arborétumokat vettük sorra, amelyekben tavasszal csodálatos természeti látványosságosokban, hóvirágszőnyegben, nárcisz-, magnólia- és rododendronrengetegben gyönyörködhetünk.”

 

Beszámoló a napról

2023.03.08-án a Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtárában vettem részt szakmai napon.

A Qulto cég csapata áll a könyvtár mögött,  annak az  integrált könyvtárirendszer fejlesztői, amit használunk,. Az az  HUNTÉKA , valamint ugye a Qulto Mobilapplikáció is az ő érdemük.

A Qulto magyar fejlesztésű cég, és a közművelődés résztvevői mögött állva fejlesztik az informatikai technológiájukat, hogy az olvasók, azaz Önök a lehető legjobb kiszolgálást kapják.

A délelőtt folyamán több előadást hallgathatunk meg, melyet egy rövid ebéd, és szakmai workshopok követek.

Számomra nagyon érdekes volt, hogy kipróbálhattam a Locker szolgáltatást, melynek lényege, hogy az olvasók a már ismert csomagautomaták működési elvén alapulva kölcsönözhetnek, illetve visszahozhatnak könyveket.

A másik érdekesség az a Qulto Attract termékek megismerése volt. A Q360 – virtuális séta valós terekben https://qulto.eu/projects/q360/  például, nagyon különleges volt. A Storytelling – digitális történetmesélés, https://qulto.eu/projects/storytelling/ pedig nagyban segíthet, ha valaki egy idősíkon dolgozva a elektronikus világban szeretne ábrázolni egy eseményt, vagy egy személy életét. A Education – tanulás másképpen pedig a fiatal generációnak nyújt hatékony segítséget abban, hogy a tanulmányai során bővebb információhoz jusson, illetve oktatási szemléltető eszköznek is kiváló.

Ha valakit bővebben érdekelnek ezek a dolgok, javaslom látogasson el a Qulto honlapjára, illetve YouTube csatornájára.

https://qulto.eu/

https://www.youtube.com/@MonguzKFT

Az eseményről készült videó itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/live/tE1FNveQGI8?feature=share

 

Bemutatkozik a MATARKA

 Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa

https://matarka.hu/

Aki folyóiratcikkekre szeretne rátalálni, egy-egy szerző cikkeire, akkor itt érdemes keresni. Sok esetben a teljes cikk elérhető.

Példa a keresésére:

Szigeti Jenő cikkeit keresi valaki.

Látjuk, hogy Szigeti Jenő névvel többen is írtak cikket. Kiválasztjuk azt, akire mi gondolunk, jelen esetben a történész, néprajztudóst.

Megjelenik 124 találat.

Kiválasztjuk a folyóirat cikket, ha meg van teljes szöveggel le is tudjuk tölteni.

Ha nincsen meg, akkor el tudjuk menteni magunknak a keresés eredményeit.

Kosárba tesszük.

 

 

   

 

 

 

 

MINDEN KEDVES NŐ OLVASÓNKNAK BOLDOG NŐNAPOT KÍVÁNUNK!

 


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések