Heti cikkajánló 17.

Kedves Hallgatók! 



Vegyes témájú olvasnivalót ajánlok.

 Íme: GUT SABESZ 24.évf. 27. sz. 2022. 03. 11. Mit vihetünk magunkkal, ha sábeszkor kell menekülnünk? A feltett kérdésre Oberlander Báruch válaszol. A háláchá ad útmutatást. Életveszélyes helyzetben a szombati micvákat fell kell függeszteni. Szabad utazni vagy más szombaton tiltott munkát végezni az életben maradás érdekében. Nincs korlát abban, hogy hány ruhát és ékszert szabad felvenni. A kérdező végül vasárnap délben hagyta el Ukrajnát; férje, a rabbi maradt szolgálatban. 

Mi a helyzet az étellel és az okmányokkal?

 KERESZTÉNY ÉLET XXX/11. 8. p. 

Változás, hit, műveltség kapcsolatát tárja fel Vasadi Péter. A jó közösség karaktereket teremt és kibontakoztat. A változás lényege, hogy a dolgokkal friss, igazabb, élőbb viszonyba kerülünk. Jézusnak nem volt és ma sincs riválisa, de
Jézus sem riválisa senkinek. Az ember békéje, boldogsága erőfeszítést igényel. Az egyetemes műveltség nem nélkülözheti a hit ismeretét. Műveltté válni olyan befejezhetetlen út, mint igazzá lenni.

 Mit mutatnak az idők jelei?

 REFORMÁTUSOK LAPJA LXVI. évf. 11. 2022. 03. 11.

 Pataki András Dávid református lelkipásztor, tanársegéd Isten kétféle kijelentéséről ír. Amit Isten kimond, megvalósul. Ahogyan Isten a természetben, a történelemben, illetve az emberi lélekben megnyilatkozik, általános kijelentésnek nevezzük. Kálvin: „…..megvan az emberi értelemben az istenség értelmi érzékelésének képessége…..Ezt az ismeretet emlékezetben tartja és cseppenként adagolva mindig gyarapítja, …..(Institutio I. 3.1.) Minden ember számára életbevágó, hogyan viszonyul az általános kijelentéshez. A végső ítéletkor senki sem védekezhet. Isten világosságot gyújtott az Övéi számára különleges eszköze a Szentírás, amelyben mindent elmond Jézusról, a Benne kapott üdvösségről. Összekapcsolódothat a „Solus Christus” és a „Sola Scriptura”. A II. Helvét Hitvallás egyszerű megfogalmazása: „Isten Igéjének hirdetése: Isten Igéje.” 

A szerző hány igehelyet idéz? 

ÚJ EMBER LXXVIII. évf. 11. (3837.) 2022. 03.13.

 Bodnár Dániel interjút készített Legeza Márta fazekassal és kosárfonóval. (Fotó: Merényi Zita) Nagyon érdekes portré rajzolódott ki! Édesapja görög katolikus lelkész; 2 testvére van; az egyetemen francia szakon végzett, tanított; néprajzos lett; járt Belgiumban, Dániában, , Norvégiában, Franciaországban; szeret szabadon alkotni, közösségben óriási élmény; Magyarország kézműves nagyhatalom; üröm megosztása másokkal, hivatásra készülés….. Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató, egyetemi tanár, az Antall-kormány művelődési és közoktatási minisztere. A pécsi életmű-kiállítás hozadéka: „ Az embernek tudatosan vállalnia kell, hogy milyen formában akar ember lenni. Ez a világ gazdagodásához szükséges. Annak tudatában, hogy nem vagyunk tökéletesek, ez a legtökéletesebb vállalás. Mindegyikünk útja más – azonosulás a gondolattal.” Lényeg: minél jobban tudjunk kapcsolódni egymáshoz és ezáltal a Jóistenhez is.

 Hol dolgozik Legeza Márta, , a Népművészet Ifjú Mestere? Az első jól válaszoló jutalomban részesül.(ATF Könyvtára)

 Szorgalmas olvasást és böngészést!

 Szeretettel és áldáskívánással: Szivek Éva Judit Dombóvár, 2022 04. 03. (V) ATF – Teológia -MA 2021/2022. II/2.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések