Heti cikkajánló 1.

Kedves Hallgatók!

Az ATF Könyvtára gazdag és színes folyóirat-állománnyal rendelkezik. Jó lenne, ha kézbe vennénk őket. Tallózásom eredményeképp’ néhány cikket ajánlanék. Rövid szünetekben is elolvashatók. A helyiek előnyben vannak, természetesen. (Kölcsönözni nem lehet.)😀

 

EVANGÉLIKUS  ÉLET     Élő víz     37-38.sz. 17.p.

„Egy történet – Vele” ( Kol. 2:12-15.)

2 zseniális szerző, Esterházy Péter és Kertész Imre; továbbá 2 novella = 1 könyv…..Solus Christus-kép bontakozik ki. Krisztusi életszemlélet és etika: új élet csak Krisztus közelségéből fakad. Lackfi János, kortárs költő szerint „…..egy az asztal, és egy az Úr, és benne lehetünk Isten irgalmának világválogatottjában, amely tele olyan figurákkal, akikről nem is gyanítottuk volna…..A legcsodásabb az lesz, hogy még mi is ott leszünk, ha ott leszünk.” Többet megtudhattok Gáncs Tamás tollából.

 

KÉPMÁS nőknek és férfiaknak     Címlapon: Bocskor Bíborka

Mit gondoltok: létezik női és férfi agy? Isten a saját képmására teremtette az embert: férfiúvá és asszonnyá. (1 Móz. 1:27)

Jelenlét: Klónéi Lívia interjúja jelent meg a 12-13. oldalon. Dr. Gerber Gáborral, a SOTE docensével, illetve a Magyar Anatómus Társaság elnökével beszélgetett. „Normál esetben a társadalmi folyamatokat is a nagy tömegek mainstream viselkedése határozza meg, nem a szélsőségesek kisebb csoportja…..Az orvostudomány célja egyre inkább a személyre szabott kezelések bevezetése. Kutatják – biológusok és orvosok – a 2 nem jellegzetességeit., nem tekintik „divatjamúltnak” a férfi és nő fogalmának használatát.”

Megelőlegezem a választ: már a 18. magzati hét táján is egyértelmű különbségek láthatók a lányok és fiúk kialakuló agyában….. Érdekes dialógus, ugye?

 

REFORMÁTUSOK  LAPJA     Hetilap. 2021.10.03. 40.sz.

Összeült a XV. Zsinat Balatonszárszón 2021.09.24-25-én. Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke részletezte az ún. bükkszentkereszti 8 pontos programot. Ne béklyó, kerítés legyen minden egyházi törvény. A Károli Gáspár Református Egyetem jogi karán induljon egyházjogi tanszék.

Milyen a „gondozó és gondozott” egyházközség?

10-15 %-os volt a differenciált nyugdíjemelés.

A lelkészek hitoktatását havi 15 órában limitálták.

A Kárpát-medencében negyedmillió gyermeket kéne elvezetni befogadó közegbe.

A református egyháznak mértékadó módon kéne kommunikálnia.

Külügy: találkozás Ferenc pápával és a protestáns egyházvezetőkkel. Az egyházi kapcsolatok az alapértékek mentén újjászerveződnek. Hívő emberek igénylik a lelki minőséget Krisztusban.

Kik a presbiterek és főgondnokok?

3 díjat ítéltek oda példamutatásért.

A Doktorok Kollégiumát bízták meg a házasságról, családról, szexualitásról szóló református – biztos teológiai alapokon nyugvó – álláspont kidolgozására. ( A novemberi zsinati ülésen vitatják meg. )

Többet megtudhattok az összefoglalóból.

 

ÚJ  EMBER

Magyarország katolikus hetilapja     2021.10.03.     LXXVII. évf.40. (3815.)

11.p. „Énekeljetek zsoltárt, himnuszt és szent énekeket az Úrnak!”

Több érdekességről számolt be Sanszon Ferenc a NEK zenei programjáról.

A grandiózus eseményre másodszor került sor Budapesten. 1200 gyermek volt elsőáldozó. Cca 700 fős gyermekkórus énekelt. Sok művet kísérettel kellett ellátni.

Közben készül egy új énekeskönyv. A zárómisén 2150 fős kórus énekelt. Együtt muzsikáltak az Operaház ének- és zenekarával.

Közel 100 különböző hosszúságú és nehézségű művet kellett megtanulni.

A miséken olyan orgonaművészek szolgáltak, akik állandó kapcsolatban vannak a liturgiával. A karnagyok kiválasztásánál a szakmai kiválóság mellett a tanúságtevő élet is szempont volt. Liszt művéből felkiáltás: „Tu es Petrus” – megérkezett a pápamobil a Hősök terére.

Kantelével kísérték a zsoltárokat. Vajon honnan hozathatták?

A zene egy kiállítócsarnokból is képes szakrális teret varázsolni.

A kongresszus főszereplője Jézus volt.

ÚJ  ÉLET

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének lapja     2021.09.15.     17.sz.

(=Tisri 9. 5782)

Történelmi találkozó színhelye volt a budapesti Szépművészeti Múzeum Márványcsarnoka. Ferenc pápa - többek között -  találkozott zsidó vezetőkkel.  A keresztény és a zsidó közösségek testvéri kapcsolatát a Lánchídhoz hasonlította. A közös egységre hívta föl a figyelmet az antiszemitizmus ellen. Szimbolikus az időpont:  a rós hásáná és a jóm kippur közé esett. Radnóti Zoltán főrabbi köszöntötte a pápát olasz, majd magyar nyelven Frölich  Róbert országos főrabbi helyett. (Utóbbi körházi tartózkodása miatt.) Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerint emelkedett hangulatú volt a találkozó.

A zsoltárköltő király, Dávid a zsidóság és a kereszténység közös hitbeli öröksége. A zsidó és a keresztény kultúra egyaránt termékenyítőleg hatott a világra. Steinbach József, református püspök ( a MEÖT elnöke) is köszöntötte a katolikus egyházfőt.

Milyen exkluzív ajándékot kapott a pápa? (A Tórához és Jeruzsálemhez köze van…..)

Olvassátok és lássátok!

 

Áldásos böngészést kívánok szeretettel:

                                                                        Szivek Éva Judit



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések